Zadanie 1
STRONA INTERNETOWA, PROMOCJA PROJEKTU
Stworzenie strony internetowej pozwoli na promowanie projektu, a przede wszystkim na ogólnodostępne zapewnienie informacji na temat dobrych praktyk bioasekuracyjnych, ich wpływu na efektywność produkcji oraz bezpieczeństwo zwierząt, ludzi i środowiska. Celem tego zadania jest wskazanie możliwości stosowania różnych technik i narzędzi, zrozumienia procesów produkcyjnych i dbania o biobezpieczeństwo. Umieszczane będą aktualne postępy w pracach badawczych, a w późniejszym terminie webinaria w postaci krótkometrażowych materiałów wideo o tematyce dobrych praktyk bioasekuracyjnych w produkcji drobiarskiej. W zadaniu 3. planowanych jest minimum 18 tematycznych materiałów wideo, które będą dostępne w czasie trwania projektu oraz po jego zakończeniu, zatem będzie to kontynuacja zadania 1.. W czasach ogólnodostępnej informacji za pośrednictwem sieci internetowej, działanie to zapewni potencjalnie stały dostęp do wiedzy dla szerokiego grona odbiorców, zarówno w środowisku naukowym, jak i w otoczeniu społeczno-gospodarczym. Promowanie projektu również zakłada stworzenie materiałów projektowych, edukacyjnych i informacyjnych, które będą upowszechniane w otoczeniu społeczno-gospodarczym oraz w trakcie wydarzeń, w których uczestniczy Uczelnia, w tym np. targów branżowych.
Zadanie 2
BADANIA NAUKOWE
Badania będą obejmowały obszary:
- Efektywność produkcji drobiu
- Jakość surowców drobiarskich
- Badania statusu zdrowotnego ptaków.
- Badania mikrobiologiczne materiału ściołowego
- Badania fizykochemiczne glinokrzemianów i materiału ściołowego
- Badania nad występowaniem stawonogów w ściółce
Doświadczenie podzielono na 2 etapy dla kurcząt rzeźnych i 2 etapy dla kur nieśnych.
ETAP 1
OPTYMALIZACJA SUCHEJ SANITYZACJI GLINOKRZEMIANOWEJ
ETAP 2
TESTY WDROŻENIOWE PRODUKCYJNE
Zadanie 3
SZKOLENIA, WEBINARIA, KONFERENCJA
Organizacja szkoleń stacjonarnych dla otoczenia społeczno-gospodarczego
W ramach tego działania zaplanowano 18 szkoleń, z czego:
- 7 dla grup po 15 uczniów szkół ponadpodstawowych rolniczych i pokrewnych (łącznie 105 uczestników);
- 2 szkolenia dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach rolniczych i pokrewnych po 15 uczestników (łącznie 30 uczestników);
- 2 szkolenia dla studentów kierunków kształcenia w zakresie produkcji zwierzęcej i pokrewnych po 15 uczestników (łącznie 30 osób);
- 2 szkolenia dla producentów drobiu i pracowników z obszaru produkcji wielkotowarowej po 15 uczestników (łącznie 30 uczestników);
- 2 szkolenia dla właścicieli stad drobnotowarowych drobiu po 15 uczestników (łącznie 30 uczestników);
- 1 szkolenie dla seniorów (30 osób);
- 1 szkolenie dla dzieci (30 osób);
- 1 szkolenie dla osób ze specjalnymi potrzebami (łącznie 15 osób).
SZKOLENIA
Przewidziana jednostka szkoleniowa zakłada:
Minimum 6 godzin (po 45 minut) tj.: wykładowe – 3 godziny zajęciowe o charakterze teoretycznym, 3 godziny warsztatowe. Treści poszczególnych oferowanych szkoleń będą obejmowały wiedzę i pokazy adekwatnie dla uczniów szkół rolniczych i pokrewnych uwzględniające minimalne warunki i możliwości wdrożenia nowych standardów bioasekuracyjnych, sposób działania mieszanki glinokrzemianów, jej wpływ na mikroklimat oraz dobrostan i stan taksonów bezkręgowców, metody i zalecenia stosowania, zasady bezpiecznej pracy z glinokrzemianami oraz warsztaty projektowania bioasekuracji dla gospodarstwa, podstawy poprawnego zarządzania biobezpieczeństwem produkcji drobiu (rzeźny i nioski).
7 godzin (po 45 minut) – 4 godziny wykładowe z podstawami regulacji w zakresie obowiązkowej bioasekuracji, standardy SPIWET, zasady stosowania dobrych praktyk bioasekuracyjnych wspierających działania profilaktyczne, zakres kalkulacji kosztochłonności dobrych praktyk bioasekuracyjnych i suchej sanityzacji glinokrzemianowej w ujęciu efektywności produkcji, znaczenie nowej bioasekuracji dla zrównoważonego rolnictwa oraz 3 godziny zajęć warsztatowych z projektowania bioasekuracji z uwzględnieniem suchej sanityzacji glinokrzemianowej i oznaczania taksonów wektorujących w obiektach dla drobiu.
6 godzin (po 45 min.) – 3 godziny wykładowe z zakresu znaczenia biobezpieczeństwa dla łańcucha żywnościowego, minimach sanitarnych i roli wspierającej dla profilaktyki statutu zdrowotnego stada, organizacji i monitorowania programu bioasekuracyjnego z uwzględnieniem suchej sanityzacji oraz 3 godziny warsztatowe z zakresu projektowania bioasekuracji i szacowania ryzyk dla statusu zdrowotnego stada.
5 godzin (po 45 minut) – 2 godziny teoretyczne o dobrych praktykach bioasekuracyjnych z zastosowaniem glinokrzemianów, zarządzaniu biobezpieczeństwem w jednostkach produkcyjnych z elementami analizy ryzyk dla bezpieczeństwa statusu zdrowotnego stada oraz 3 godziny zajęć warsztatowych z planowania bioasekuracji, oceny efektywności programu bioasekuracyjnego, zarządzania bezpieczeństwem produkcji z elementami projektowania dokumentacji bioasekuracyjnej.
5 godzin (po 45 minut) – 2 godziny teoretyczne o dobrych praktykach bioasekuracyjnych z zastosowaniem glinokrzemianów, zarządzaniu biobezpieczeństwem w jednostkach drobnotowarowych z elementami analizy ryzyk dla bezpieczeństwa statusu zdrowotnego stada oraz 3 godziny zajęć warsztatowych z planowania bioasekuracji, spełniania minimalnych wymagań bioasekuracyjnych, zarządzania bezpieczeństwem stada i z elementami znaczenia stad drobnotowarowych dla krótkich łańcuchów dostaw i sprzedaży bezpośredniej.
3 godziny (45 minut) zajęć wykładowych z panelem dyskusyjnym – etyka współczesnej produkcji drobiarskiej z uwzględnieniem współodpowiedzialności producenckiej. Bioasekuracja z wykorzystaniem suchej sanityzacji glinokrzemianowej jako wsparcie dążenia do zrównoważonej produkcji drobiarskiej (mięso i jaja)
2 godziny (45 minut), wykład z elementami gry dydaktycznej – dobre życie drobiu – wyjaśnienie zasad organizacji produkcji drobiu, potrzeb drobiu, warunków dobrostanu, zdrowia drobiu i bioasekuracji na fermach w ujęciu znaczenia dla bezpieczeństwa żywności pozyskiwanej z drobiu (mięso i jaja).
3 godziny (45 minut) zajęć wykładowych z panelem dyskusyjnym – etyka współczesnej produkcji drobiarskiej z uwzględnieniem współodpowiedzialności producenckiej. Bioasekuracja z wykorzystaniem suchej sanityzacji glinokrzemianowej jako wsparcie dążenia do zrównoważonej produkcji drobiarskiej i pozyskiwania bezpiecznych produktów drobiarskich (mięso i jaja).
WEBINARIA
W ramach zadania zaplanowano 18 webinariów, w formie krótkometrażowych materiałów wideo z napisami o charakterze eksperckich porad związanych ze szczegółowym postępowaniem z elementami wszystkich obszarów związanych z prawidłowym wdrożeniem dobrych praktyk bioasekuracyjnych z uwzględnieniem suchej sanityzacji glinokrzemianowej.
Planowane webinaria
KONFERENCJA
W ramach zadania zaplanowano organizację konferencji dla min. 100 osób z możliwością uczestnictwa on-line synchronicznie, dedykowaną producentom i właścicielom stad drobiu oraz osób powiązanych w tym uczniów szkół rolniczych i pokrewnych, nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z produkcją zwierzęca i pokrewnych, studentom kierunków kształcenia w zakresie produkcji zwierzęcej, konsumentów oraz osób ze specjalnymi potrzebami. Dla uczestników zaplanowano przekazanie pakietu informacyjnego oraz wybranych narzędzi wpisujących się w działania wdrażające opracowane dobre praktyki zastosowania suchej sanityzacji jako elementu nowych zasad bioasekuracji jednostek utrzymujących drób (materiały promocyjne – tabliczki i wzory dokumentacji, broszury itp.). W programie konferencje zawarte zostaną elementy promujące rezultaty prac badawczych w ramach realizowanego projektu, podstawowe zagadnienia związane z zastosowaniem suchej sanityzacji glinokrzemianowej jako narzędzia wspierającego redukcję taksonów będących wektorami (bezkręgowce), jej wpływu na dobrostan i mikroklimat w obiektach dla drobiu, znaczenia współodpowiedzialności producentów i stad drobiu za bezpieczną żywność pozyskiwaną z drobiu (mięso i jaja). Planowana konferencja odbędzie się 1 raz na zakończenie projektu, planowana frekwencja 100 osób, materiały pokonferencyjne i streszczenia zostaną opublikowane na stronie internetowej projektu.
Podsumowanie
Działania projektowe i ich rezultaty potencjalnie wpłyną na podniesienie świadomości otoczenia społeczno-gospodarczego oraz wdrażanie dobrych praktyk bioasekuracyjnych wśród producentów i właścicieli ferm oraz gospodarstw zajmujących się produkcją drobiarską.
Planowane jest, na fermach i gospodarstwach, które będą zainteresowane implementacją technik i narzędzi bioasekuracji, będą umieszczane instrukcje wypracowane w projekcie oraz informacje na temat projektu: „W tym miejscu stosujemy dobre praktyki bioasekuracyjne”. Instrukcja będzie zawierała zbiór zasad obowiązujących na terenie jednostki.